DIY Vanity Mirror Bajet Murah Bawah RM 100

DIY Vanity Mirror Bajet Murah Bawah RM 100

DIY Vanity Mirror Bajet Murah Bawah RM 100

Assalamulaikum | korang Hari nih Sheda baru berkesempatan untuk share Tutorial

MY VANITY MIRROR DIY yang comel lagi menawan hihihii   
Punya la lama sheda mengidam nak cermin berlampu ala-ala  Hollywood nih.. dekat 3 bulan tau  sheda dok ushar dan surver harga dia, sampai bergenang la jugak air mata nih bila tengok harganya. hihihihi harga standart Vanity Mirror Ialah Rm 200 ke atas mengikut design dan size.. Itu baru harga cermin dan lampu sahaja belum termasuk meja..dan postage lagi..

vanity mirror

Nampak cantik gila kan mula-mula sheda memang bertekad nk simpan duit,  tapi dengan sifat berjimat cermat yang ada..  sheda terpikir nak buat sendiri..je  rugi tau nk melabur sampai rm 200 untuk cermin saja.. jadi sheda tengok tutorial dekat youtube dari situ la dapat idea untuk DIY cermin yang ada dekat rumah je..

Kebanyakkan Tutorial di youtube hampir semua buat bingkai dan tebuk lubang sendiri.. jadi klau tengok memang nampak mustahil.. sebab sheda bukannya pandai bab-bab kayu nih..

Jadi Setelah Buat perbincangan dengan mak dan abah.. Mak sheda yang baik hati sudi tukar almari make up bilik dia dengan bilik sheda.. sebab almari makeup bilik mak nih jenis kayu besar dan berbingkai.. Dan Almari makeup bilik mak sheda tuh dah berusia lebih dari 10 tahun tau.. memang rare sangat hihihih..

Lepas tuh bincang dengan abah pulak cari idea macam mana nak DIY almari nih..  Sebab abah sheda memang pakar bab wayering hahaha.. tak sangka mudah saje rupanya cume perlu tebuk lubang untuk keluarkan wayar lampu dan ikat lampu di hadapan cermin.. nak tau step diaa jom sheda ajar  MY simple DlY Vanity Mirror 

Bahan Bahan yang diperlukan : 

1. Seorang pakar bab wayering lampu dan tebuk lubang (My Abah) 

2. Sebuah almari Makeup tak kira la baru atau lama tapi sebaiknya berbingkai kayu yang boleh ditebuk lubang.. (Option guna Cermin yang berbingkai kayu pun boleh )

3. Wayar kecil untuk Conection lampu 

4. Bowl lampu berbentuk skru berwarna putih

5. Lampu biasa/ lampu LED  

Dan Cara-cara Buat Vanity Mirror

cara buat vanity mirror

1. Bukak cermin dahulu dan ukur jarak di antara lampu lepas tuh Tanda dan bulatkan.

2. Tebuk lubang di tengah-tengah bulatan.. gunakan drill untuk membuat lubang.. tak kira drill jenis apa cume pastikan guna mata untuk  menebuk kayu..size lubang tuh kecik je takpe asalkan wayar boleh lepas masuk.. 

2. Masukkkan wayar di dalam lubang tadi sambung pada Bowl lampu dan ikat dengan skru pada bingkai cermin 

Ulang-ulang sampai habis Lepastu  pasangkan lampu pada bowl.. sambungkan wayar kepada soket lampu, pasang kembali cermin dah  pun Siap..huhuhu

Kalau Tak paham Rujuk Gambar Di atas.. ye Senang je.. 

Inilah rupanya bila dah siap 

DIY Vanity Mirror Murah

Cantik kan Macam tuan Dia hahaha  Berbalik pada bahan-bahan yang kite guna tadi.. Bajetnya memang bawah 100 Percaya tak?? tips kalau nak dapat harga betul-betul murah beli barang di kedai elektrik memang berbaloi,  jangan beli di kedai biasa oke..

meh sheda senaraikan harga dan bajet yang sheda guna

1. Almari makeup Free 

2. Wayar Rm 80 sen semeter Sheda beli 10 meter 

3. Bowl lampu berbentuk skru berwarna putih  Rm 1.50 sebiji  sheda beli 7 biji

4. lampu biasa rm 1.50 sebij sheda beli 7 biji jugak..  Bab lampu nih korang boleh pilih nk lampu biasa  ke atau lampu LED kalau lampu biasa macam Sheda  rm 1.50 sebiji tapi kelemahan dia berhaba panas dan warnanya sedikit kuning, berbanding lampu LED yang tak panas berwarna putih terang, serta lebih  jimat elektrik.. tapi harganya Rm 8.00  ringgit sebiji.. buat masa nih sheda pilih lampu biasa dulu… sebab hasilnya tetap sama huhuhuhu 

jadi kalau dikirakan tak sampai rm 50 pun bajet yang sheda keluarkan untuk My Vanity Mirror huhuhu murah sangat kan?? 

Lepas dah siap cermin vanity Sheda nak DIY makeup Storage pulak

semuanya Sheda beli dekat kedai 2 ringgit hahaha.. acah acah nk hias atas meja tuh  macam nih

makeup storage

Tapi makeup BOX lutsinar tuh pun harga kat Online  standart rm 80 ke atas tau.. jadi kite buat cara kita,  sheda pegi kedai 2 ringgit  je dan inilah hasilnyaaaa

DIY makeup Storage Murah

Cuma Box pink 4 tinggat tuh je rm 16 ringgit yang lain semua 2 ringgit sebiji, Botol kaca tuh memang cun sangat buat tempat lisptik dan brush.. tetap nampak comel dan mahal..  sheda siap buat tempat selfie tau dengan tag sekali.

Selfie Tag Comel DIY

 kelebihan Vanity Mirror nih adalah sangat Sesuai untuk dijadikan port selfiee uolsss , meh nak share hasil selfie di hadapan cermin cantik milik iolss nihVanity Mirror Sheda Ucu

Pleasee Jangan Muntah Oke hahaha muka Bajet Comel, Nampak tak?? dalam Mata kita ada cahaya Lampu bukan Edit tau huhuhu Lighting dia pun sangat cantik..buat kulit nampak foles,Sebab tuh lah korang wajib ada Vanity Mirror

Oke dah siap bab cermin dan makeup storage sheda nak selitkan jugak my DIY tudung Wardrobe, Biasalah Perempuan kan Beli tudung banyak-banyak sampai tak tau kat mane nk simpan Yang ni Inspire Ikea Wardrobe pulak

ikea wardrobe

Dekat Ikea kan ada jual besi macam tuh.. tapi kat ipoh belum ada Ikea lagi jadi jom buat sendiri hahaha

Tudung Wardrobe DIY

Taraaa Guna 4 besi bentuk  3 segi, 2 batang kayu bulat, dan 2 keping papan.. modalnya tak sampai rm 10 pun hihihihi janji kemas sudah. lagpun tudung pakai hari-hari tak sesuai nak gantung dalam almari, biar je terbuka macam tuh,.. baru nampak stylo gituww =)

okelah rasanya dah habis  kot, Mungkin la Hasilnya tak macam original Vanity Mirror,Original Makeup Storage,ataupun Original Wardrobe, tapi bagi sheda memiliki My own Vanity Mirror tuh pun dah cukup puas hati sangat.. tak kisah la orang nak kata apa yang penting kepuasan sendiri… lepas nih boleh la tanya Miror2 In the Wall

miror miror on the wall

Vanity Mirror Video

 Kesimpulannya tak perlu Berblanja mahal untuk dapat apa yang kite nak asalkan kite bijak dan creative mengolahkannya.. dan terima kasih pada abah dan mak yang sentiasa sporting.. dalam melayan kerenah anakmu ini… huhuhu

Akhir kata Selamat Mencubaaaa korang…muahhhh 

Incoming search terms:

2 thoughts on “DIY Vanity Mirror Bajet Murah Bawah RM 100

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge